Jag (avatar) befinner mig i ett partikelmoln av artificiell apelsindoft som är på väg till publiken under en flygning över en apelsinodling.

av avataragain

Ja alltså här i biosalongen med den konkava filmduken i attraktionen av Walt Disney Imagineering Soarin’ over California. 87 personer sitter fastspända i höj- och sänkbara biostolar som simulerar en flygning över landmärken i det Kaliforniska landskapet under tonerna av Jerry Goldsmiths specialkomponerade musik. Rörelserna i stolarna är synkroniserade med filmen under den cirka fem minuter långa föreställningen. Citrus, fur, havsbris och malört möter publikens näsor, dofter som är synkroniserade med de rörliga bilderna av floder, berg, städer, golfbanor och apelsinodlingar. Plötligt ett jetflyg mot publiken, sedan en åkning över ett gigantiskt hangarfartyg i Naval Base San Diego.

Är det här Joseph Nye viskar till publiken ”It´s not who´s army wins, it´s also who´s story wins, and we have to think much more in terms of narratives and who´s narrative´s going to be affected”.

Är denna simulerade flygning på Disneyland, dessa rörliga biografstolar och denna konkava filmduk en pusselbit i förståelsen av perception managment och smart power? Är Soarin’ Over California även en uppvisning av försvar och kultur? Geopolitik som upplevelse i temaparkernas temapark Disneyland.

Annonser